Dana 11. veljače na prostoru Be – vrta i plastenika stručna suradnica Depaul Hrvatske Nikolina Krivošić, dipl. ing. agr. održala je još jedno u nizu pokaznih predavanja na temu rane plasteničke sjetve biljki koje pripadaju porodicama pomoćnica i tikvenjača. Održanom radionicom sudionici projekta stekli su praktična znanja iz sjemenskog uzgoja različitih biljnih sorti rajčica, paprika i tikvica.

14. veljače Depaul Hrvatska bio je domaćin nacionalne konferencije na temu društvenog poduzetništva kao završnog dijela projekta Be-vrt, financiranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Sudionici konferencije bili su predstavnici udruga i jedna zadruga sa područja Republike Hrvatske koje u svom poslovanju nastoje implementirati koncepte društveno poduzetničkog djelovanja poticanjem stope zaposlenja pripadnika marginaliziranih skupina njihovom inkluzijom u kreativne modele poslovanja, a koji ujedno nastoje biti samoodrživi i društveno poticajni. Naši gosti su bili: Dom nade, Fajter, Franjevački svjetovni red Trsat, Hedona, Martinov plašt, Most, Regoč i Ždralice.

Uz pojedinačno predstavljanje djelovanja raspravljalo se i o problematici i specifičnostima radne aktivacije pripadnika marginaliziranih skupina; o profitabilnosti i (samo)održivosti te izvorima financiranja. Svoju stručnu riječ i savjet nazočnima je uputio i Daniel Trošić, predstavnik Primorsko-goranske županije, Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade. 

22. veljače sudionici projekta – dugotrajno nezaposlene osobe te korisnici minimalne zajamčene naknade uključili su se u edukaciju i radionicu na temu Od osobnog razvoja do zalaganja u zajednici – logoterapijski pristup. Cilj edukacije bio je osvijestiti važnost osobnog razvoja i aktivnog uključivanja u zajednicu učenjem i zalaganjem te su se u radu koristile različite logoterapijske metode, projektivne tehnike, razgovor i izmjena iskustva te vježbe. Edukaciju je proveo Filip Polegubić, mag. paed.

Nastavno na poznanstva ostvarena ranije tijekom veljače te potrebe za daljnjom suradnjom u cilju jačanja vlastitih kapaciteta, dana 24. i 25. veljače organizirali smo dvodnevno studijsko putovanje za osam sudionika projekta, dugotrajno nezaposlene osobe, pripadnike zajamčene minimalne naknade te zaposlenike tijekom kojeg smo posjetili Udrugu osoba s intelektualnim teškoćama Regoč iz Slavonskog Broda, društveno poduzeće Hedona d.o.o. iz Križevaca te Socijalno-uslužnu zadrugu Martinov plašt iz Zagreba.

U Slavonskom Brodu toplu dobrodošlicu priredili su nam članovi Udruge Regoč, na čelu s predsjednicom Mirjanom Jakovčev te njihovim stručnim suradnikom dipl. ing. agr. Vehidom Ibrakovićem koji je odrzao stručnu edukaciju na teme dobrobiti i terapije bilja uzgojenog u formi aromatične spirale te metoda izrade iste, kao i praktičnih savjeta o metodama prerade ljekovitog bilja na pokaznim primjerima destilacije i sušenja. Dio terenske nastave odvijao se i u plasteniku gdje su sudionici imali priliku steći uvid u praktične metode uzgoja rasadnog i začinskog bilja. Također, posjetili smo i obišli prostorije udruge gdje su se sudionici imali priliku pobliže upoznati s djelatnostima udruge i njezinim vrijednim korisnicima koji u svoju radno – rehabilitacijsku terapiju uključuju mnoge kreativne procese izrade proizvoda estetsko – funkcionalne vrijednosti.

Sutradan, 25. veljače u nastavku studijskog putovanja – terenske nastave posjetili smo i jedan od najuspješnijih primjera pozitivne prakse po pitanju inkluzije pripadnika ugroženih socijalnih skupina na tržište rada – društveno poduzeće i integrativnu radionicu – Križevačku Hedonu d.o.o. gdje nam je direktorica Alemka Lončar održala predavanje o povijesti nastanka društvenog poduzeća Hedona d.o.o. čiji je osnivač Udruga osoba s invaliditetom Križevci te nas provela kroz proizvodni pogon čokolaterije predstavivši nam i lokalno omiljeni Choco bar.

U drugom dijelu dana završna etapa studijskog putovanja – terenske nastave bila je posjeta Socijalno-uslužnoj zadruzi Martinov plašt koja djeluje u Zagrebu. Na samoj lokaciji zadruge imali smo prilike saznati više o njezinoj povijesti nastanka, cilju djelovanja kao i sukusu djelatnosti koje nam je ukratko približio njezin predstavnik Veselko Musa. Nakon toga slijedila je stručna edukacija na temu organskog uzgoja povrća koja se sastojala od dva modula; uvoda u ekološku poljoprivredu (uzrocima pojave, svrsi, planskoj izradi, obradi tla, metodama uzgoja, ishrani i gnojidbi povrća, potrebi za očuvanjem starih sjemenskih sorti) te praktičnih primjera (planiranja plodoreda, korovu kao indikatoru staništa, zaštiti bilja, razlikovanju sorti od hibridnih sorti, izradi komposta i sl.). Edukacije su provele Snježana Knežević, mag. ing. ekološke poljoprivrede i agroturizma te Marija Zrnić, mag. ing. agr.

Dana 28. veljače 2022. godine u sklopu provedbe aktivnosti projekta Be – vrt održala se jednodnevna edukacija stručnjaka – zaposlenika i volontera Depaul Hrvatske na temu Osnaživanje kapaciteta stručnjaka za pružanje psihosocijalne podrške dugotrajno nezaposlenim osobama, korisnicima zajamčene minimalne naknade i ostalim osobama u ugrozi od beskućništva. Tom prilikom okupljeni sudionici upoznati su sa tehnikama unaprjeđivanja komunikacijskih vještina u pomagačkim zanimanjima logoterapijskim pristupom – komunikacijskom metodom koja umijeće govorenja nastoji pozitivno primijeniti u konfliktnim situacijama kao primjer nenasilnog rješavanja sukoba kroz osnaživanje i pomoć onima kojima je pomoć potrebna te kroz predstavljanje i otkrivanje njihovih potencijala aktivnim slušanjem i zauzimanjem. Cilj metode je razvijanje međusobnog povjerenja kao sustava podrške u kriznim momentima. Edukaciju je održala prof. Rosanda Krstinić-Gušćić.

Share This