Početkom mjeseca stigao nam je dugo očekivani plastenik kojeg smo opremili sjetvenim stolovima i protu-korovnom podnom folijom. Time smo plastenik namjenski prilagodili uzgoju bilja i presadnica „na povišenom“ što u mnogome olakšava izvedbu samih radnji. Na lokaciji se održala i prva pokazna sjetvena radionica putem koje je stručna mentorica prenijela svoja znanja našim korisnicima o sjetvi i održavanju kontejnerski uzgojenog rasada.

Nadalje, tijekom ožujka smo uz već standardne infrastrukturne radove također nastojali i čim bolje pripremiti vrtne gredice za skorašnju presadnju ranije posijanog začinskog bilja, povrća i cvijeća pljevidbom gredica od korova i održavanjem već postojećeg raslinja prozračivanjem tla.

Raste broj korisnika i volontera zainteresiranih za rad na vrtu i u plasteniku čemu je zasigurno doprinijela i provedba stručnog osposobljavanja u suradnji s karlovačkim Pučkim otvorenim učilištem POUKA.

U verificirani program kojim se stječu preduvjeti za stručnu osposobljenost za poslove uzgajivača i prerađivača ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja upisalo se 10 naših korisnika – dugotrajno nezaposlenih osoba kao i korisnika zajamčene minimalne naknade. Polaznici programa time stječu znanja o obradi tla, sadnji i njezi kultura, berbi, transportu i skladištenju plodova, osnovnoj preradi vlastitih proizvoda, održivom gospodarenju i ekološkoj proizvodnji, kao i o strojevima i opremi potrebnoj za obradu biljaka.

Share This